Occasion Centre Kampen , vanaf 2006 het adres voor onderhoud, in- en verkoop, APK en alle reparaties. Vanaf 01-05-2016 gevestigd aan de Handelsstraat 1-d! 

De airco, toch niet zo gezond?

Onderhoud

Tegenwoordig beschikken veel auto's over een aircosysteem. Een beetje luxe uitvoering zelfs over een gedeeld systeem, zodat iedereen zijn eigen temperatuur kan kiezen. Maar ook dit systeem heeft onderhoud nodig. Je voorkomt hiermee de groei van bacterien en schimmels. Omdat de airco vaak pas wordt uitgezet als de motor word afgezet blijft de verdamper nat. In deze vochtige omgeving voelen bacterien zich goed thuis. Als je de airco bij de volgende rit weer aanzet komen eerst deze ongezonde stoffen de auto binnen. En ja, deze kunnen inderdaad dat hoestje veroorzaken.

Tijdens de onderhoudsbeurt wordt de oude koelvloeistof uit het systeem gehaald, het systeem wordt afgeperst, gereinigd en opnieuw gevuld. Omdat de leidingen gevacuumeerd worden is het eenvoudig na te gaan of er een lekkage zit. Als je het helemaal goed wil doen, vervang je ook het interieurfilter, hier blijven veel bacteriën in ‘hangen’.  Deze veroorzaken de muffe lucht die soms uit je roosters komt.

Onderzoek

Autoweek heeft onderzoek gedaan naar het onderhoud van de airco in de auto en constateerde dat dit schrikbarend weinig word uitgevoerd. Veel klanten denken dat tijdens de APK ook de airco wordt gecontroleerd, maar dat is zeker niet het geval! Doorrijden tot hij kapot gaat is vaak een kostbare zaak, dus laat hem eens in de twee jaar controleren. Occasion Centre Kampen is in het bezit van de benodigde certificaten en mag daarom aircoservicebeurten uitvoeren.

Wij hebben tot slot nog wat tips op een rijtje gezet voor je:

· Gebruik de airco regelmatig, zeker een keer in de week minimaal 10 minuten. Ook in de winter! De pomp slijt sneller van stilstaan dan van gebruiken.

· Het aircosysteem verliest gemiddeld 8% koelvloeistof per jaar, ongeacht gebruik, laat hem dus regelmatig bijvullen.

·  Vervang tegelijk met de aircobeurt het interieurfilter, zo houdt je de auto vrij van muffe luchtjes.

· Zet de airco vijf minuten voor de bestemming uit, zo heeft verdamper tijd om op te drogen en krijgen bacteriën geen kans

· Schrik niet van een plas water onder de auto, dit is condenswater dat via de verdamper wordt afgevoerd.

· Zorg dat het temperatuurverschil tussen buiten- en binnentemperatuur niet groter is dat 5 graden.

· Gebruik de recirculatiestand (die je normaal alleen gebruikt als je langs net gegierde weilanden rijdt) bij extreme temperaturen, zo bereik je snel de gewenste temperatuur.

· Kleine ritjes? Gebruik hem niet, raampjes open en lekker laten waaien, scheelt ook nog eens een hoop brandstof!

· In de file? Voor je eigen gezondheid is beter de airco te laten recirculeren of uit te zetten. De lucht die van buiten naar binnen komt is niet echt gezond. Prashant Kumar van de Universiteit van Surrey raadt iedereen aan om in de file de airco en ventilatie in de auto af te zetten. De dekselse luchtvervuiling grijpt namelijk in de file zijn kans en vult je longen met een cocktail van vieze deeltjes en giftige dampen. Uit zijn onderzoek blijkt dat filerijden samen met het wachten voor rode stoplichten op kruispunten het meest belastend zijn voor de volksgezondheid.

 06-19908208 

Contact

Occasion Centre Kampen
Handelstraat 1 D
info@occasioncentrekampen.nl
038-3380754/06-19908208

Stel een vraag

Versturen