Occasion Centre Kampen , vanaf 2006 het adres voor onderhoud, in- en verkoop, APK en alle reparaties. Vanaf 01-05-2016 gevestigd aan de Handelsstraat 1-d! 

Auto van de zaak?

Wat is bijtelling eigenlijk?
Op het moment dat je een auto van de zaak krijgt en daar geen wegenbelasting en verzekering voor hoeft te betalen ziet de belastingdienst dat als oneerlijk. Je hebt wel de lusten maar betaalt geen lasten. Daar hebben ze iets bedacht, namelijk de bijtelling. Er wordt een bedrag bovenop je loon geteld, en daar betaal je dan inkomstenbelasting over. Mocht je bovenmodaal verdienen is dat dus de helft.

Hoeveel?
Bijtelling wordt berekend over de fiscale nieuwwaarde van de auto. Dat is de nieuwprijs van de auto inclusief btw en bpm. Opties die zijn aangebracht voor de tenaamstelling worden ook meegerekend! Afhankelijk van de CO-uitstoot en het jaar van tenaamstelling betaalde je tot 01-01-2017 15%, 22% of 25%.  Voor auto’s die ouder zijn dan 15 jaar, betaal je 35% van de economische waarde. Vanaf 01-01-2017 betaal je 4% voor auto’s zonder uitstoot, dus alleen de volledig elektrische auto komt hiervoor in aanmerking. Voor de rest? Voor alle andere auto’s tot 15 jaar oud 22%. Het percentage blijft 60 maanden gelijk en wordt dan aangepast aan de regels die dan gelden.

Politiek
In Den Haag is de bijtelling al jaren onderwerp van discussie.  De auto is en zal altijd een melkkoe blijven. Het ziet ernaar uit dat, als we nog een nieuw kabinet krijgen, vooral de kilometervreter de dupe wordt. Een aantal partijen zegt gewoon bot: die zakelijke rijder moet zoveel cent, of zoveel procent extra gaan betalen; zie dat als kilometerbeprijzing. Weer anderen zeggen: alleen op bepaalde tijdstippen, of op bepaalde wegvlakken moet je gaan betalen. Alleen de VVD lijkt hier wat genuanceerder over te denken.

Geen bijtelling
Geen bijtelling betalen is alleen mogelijk als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Let op! Als je de auto in november krijgt en je rijdt dat jaar 450 kilometer, betekent dat niet dat je onder de vrijstelling valt! De kilometers moeten worden herrekend naar het hele jaar. Dus in twee maanden 450 kilometer is 2700 per jaar. Ook zal je de gereden kilometers goed geregistreerd moeten hebben om aan te tonen dat er echt niet meer hebt gereden. Voor de bijtelling geldt woon-werkverkeer trouwens ook als zakelijke kilometers. Vraag voor deze vrijstelling ‘verklaring geen privégebruik auto’ aan.

Luxebijdrage
Veel werkgevers rekenen een vaste bijdrage voor het privégebruik van de auto. Vaak gebeurt dat als je een auto hebt gekozen die fors duurder is dan de gemiddelde auto van je collega’s. Deze bijdrage mag je aftrekken van de bijtelling.

Vragen?
Laat je goed adviseren en geloof niet alles wat er gezegd wordt. Mocht je behoefte hebben aan een goed advies, neem dan contact op met OCK en vraag naar Elina. Zij is belastingconsulente en mede-eigenaar van OCK en kan je op basis van kennis en praktijkervaring een persoonlijk en professioneel advies geven.

 06-19908208 

Contact

Occasion Centre Kampen
Handelstraat 1 D
info@occasioncentrekampen.nl
038-3380754/06-19908208

Stel een vraag

Versturen