Occasion Centre Kampen , vanaf 2006 het adres voor onderhoud, in- en verkoop, APK en alle reparaties. Vanaf 01-05-2016 gevestigd aan de Handelsstraat 1-d! 

Invloed van muziek

Dat muziek een invloed heeft op onze gemoedstoestand, weten we al langer. Ook het effect van muziek in winkels is niet nieuw: in kleding- en schoenenwinkels wordt muziek gespeeld om klanten een meer ontspannen gevoel te geven en supermarkten kiezen doelgericht rustige liedjes om klanten langzamer door de gangen te laten lopen, zodat ze meer tijd nemen om rond te kijken en meer producten kopen. Opzwepende muziek, daarentegen, zou klanten sneller naar de kassa leiden. Een soortgelijk effect is ook merkbaar in de auto: je rijgedrag is afhankelijk van de muziek die je beluistert.

Antivermoeidheid
De voorbije decennia werden verschillende onderzoeken gevoerd naar de invloed van muziek op het rijgedrag van bestuurders. In eerste instantie kreeg muziek een positieve invloed toegeschreven. Leuke deuntjes zouden vermoeidheid tijdens lange ritten bestrijden. Vermoeidheid achter het stuur kan ongevallen veroorzaken. Daaruit zou je dus kunnen concluderen dat muziek in de auto het aantal verkeersongevallen laat dalen. Zo rooskleurig is het in de praktijk echter niet. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat bepaalde muziek onze concentratie verstoort, waardoor ongevallen en overtredingen snel gebeurd zijn.

Het gevaar van je favoriete nummer

In de supermarkt heeft rustige muziek over het algemeen een positieve invloed op alle klanten. In de auto is dat niet het geval. De impact van muziek op je rijgedrag is afhankelijk van je muzieksmaak. Je loopt meer risico je concentratie te verliezen wanneer je favoriete lied op de radio speelt. Je hebt dan namelijk de neiging mee te zingen, eventueel zelfs mee te bewegen op de muziek, en verliest daardoor de baan uit het oog. Uiteraard daalt daardoor je reactievermogen, wat kan leiden tot meer overtredingen of ongevallen. Ook de snelheidsregels worden dan al eens over het hoofd gezien.

Het muziekgenre speelt een belangrijke rol in de mate waarop muziek een afleidende factor vormt in het verkeer. Het genre waardoor je afgeleid wordt, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en is dus een individuele factor. Daarnaast is er ook een algemene factor, namelijk het volume van de muziek. Luide muziek, of die nu wel of niet naar jouw smaak is, beïnvloedt je rijgedrag. Door het lawaai ben je minder gefocust op de weg, let je minder op je snelheid en ben je geïsoleerd van je omgeving. Geluiden, zoals sirenes van hulpdiensten of claxonnerende chauffeurs, dringen niet meer door. De mogelijke gevolgen zijn bekend.

Vermijd herinneringen
De invloed van muziek in de auto is door de belangrijke persoonlijke factor moeilijk af te bakenen, maar in basis hoeft een fijn achtergrondgeluid niet negatief te zijn. Het is daarbij wel van belang muziek te kiezen die je gemoedstoestand niet beïnvloedt. Hierboven hebben we al aangehaald dat je humeur bepaald wordt door muziek en je humeur heeft wel degelijk een grote invloed op je rijstijl. Woede, verdriet, euforie en andere extreme gevoelens verminderen je concentratie drastisch. In de auto kies je dus best muziek die geen sterke emoties of herinneringen bij je losmaakt. Pas daarbij ook het volume aan, zodat je verbonden blijft met je omgeving.

 06-19908208 

Contact

Occasion Centre Kampen
Handelstraat 1 D
info@occasioncentrekampen.nl
038-3380754/06-19908208

Stel een vraag

Versturen